0 Comments

Noutati in domeniul usilor de interior

Usile de interior sunt unul dintre cele mai importante aspecte la care trebuie sa ne gandim atunci cand este nevoie sa facem o renovare generala, o reamenajare sau recompartimentare a locuintei, dar si in cazul unei locuinte noi, care nu este dotata de la bun inceput de catre constructor cu usi de interior.

Cele mai mult persoane atunci cand pun pe foaie criteriile pentru alegerea unei usi pentru interior au in vedere o parte dintre urmatoarele lucruri: in primul rand culoarea, apoi modelul, apoi daca usa este prevazuta cu geam decorativ sau functional sau lipsa acestuia si desigur deschiderea, care poate fi pe stanga sau pe dreapta. Aproape nimeni nu ia in calcul partea tehnic constructiva, mai exact sistemul de usa, unde toata lumea , cu extrem de putin exceptii, alege usi normale, clasice cu deschidere cu clanta.

Cum si eu fac parte din masa oamenilor obisnuiti, recunosc ca nici eu nu ma gandeam la altceva decat o usa obisnuita. Asta pana am aflat de existent usilor fara toc. Da, ati citit bine, exista un sistem inovator de usi fara toc, pe care l-am vazut prima data intr-un apartament transformat in birou de traduceri acte auto, undeva in zona Obor.  Acolo m-a uimit simplitatea si functionalitatea acestui sistem si, interesat fiind, am inceput sa caut si sa ma informez despre ele, in ideea de a-mi instala si eu acasa acest modern sistem de usi, mai ales ca urmeaza sa ma mut la tara, intr-o casa recent reamenajata.

In ce consta acest nou sistem si care sunt avantajele lui: in primul rand foaia de usa este perfect dreapta, pe toate laturile, nu exista falturi, nu exista balamanle clasice si nu exista nici broaste cu clante clasice. Un alt avantaj major prin urmare este deschiderea pe oricare parte. Apoi nu exista nici tocuri de usi, asa ca practic, aceste usi sunt universale, se pot monta in absolute orice gol de usa, indiferent de forme sau dimensiuni sau grosimi ale zidului. Veti intreba atunci in ce se sprijina usa si cum se actioneaza. Secretul este pilonul de sustinere , care este un stalp cilindric, ca forma, care se monteaza in podea, in zona in care ar veni in mod normal tocul cu balamalele. Acest pilon este metallic, cu diferite finisaje, dupa preferinte si contine in interiorul lui balamaua pe rulment, mecanismul de inchidere si blocare a usii, care dupa cum va spuneam elimina necesitatea broastelor si manereleor de clanta clasice si arcul care poate tine usa in pozitie intermediara de deschidere, oarecum similar cu arcul din portierele masinilor, dar mult mai fin la actionare. Stalpul se monteaza in podea si sub pragul de sus al usii, relativ simplu, se dau gauri de circa 5,5 cm diametru si adancime de 2 cm, altceva nu este necesar. In locul tocurilor lipsa de la usile normale se pot finisa peretii cu placi de rigips taiate pe dimensiuni si finisate clasic cu chit si vopsea sau puteti folosi alternativ kitul de finisaj din pachet, format din spuma nivelatoare si marginile de PVC, intre care spuma se aseaza perfect plan.

Atentie, acest sistem de usi este pretabil exclusiv pentru interior. Motivul pentru care nu se poate instala ca usa de exterior, sau usa de intrare il reprezinta atat partea de securitate la deschidere, care nu ofera protectia unei usi de intrare, iar al doilea motiv este sensibilitatea stalpului de montaj, care nu suporta intemperiile, umezeala sau razele puternice ale soarelui. Insa ca sistem de usa de interior, acesta este viitorul si chiar daca nu il veti alege imediat in perioada care urmeaza, va invit cel putin sa va informati despre el, asa cum am facut si eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *