0 Comments

Nu ai de ce sa iti faci griji pentru operatia de deviatie de sept

Deviatia de sept reprezinta obstructia peretelui care desparte cele doua fose nazale si astfel apare ingustarea culoarului respirator. O mare parte a populatiei prezinta deviatie de sept nazal, insa nu toate persoanele dezvolta obstructie nazala.

Cauzele care determina obstructia nazala sunt ingustarea culoarului respirator sau inflamatia la nivelul mucoasei cornetelor nazale inferioare. Pe de alta parte, cauzele deviatiei de sept pot fi malformatiile septale care apar in perioada neonatala sau traumatismele in timpul nasterii, traumatismele craniofaciale din perioada copilariei sau din viata de adult in urma unor lovituri, accidente sportive, agresiuni fizice, accidente de masina sau de motocicleta.

Se intampla ca de cele mai multe ori deviatia de sept sa fie asimptomatica, iar multi pacienti afla despre ea in urma unui control de rutina.

Cu toate acestea, manifestarile deviatiei de sept cuprind:

  • Obstructia nazala, care poate fi unilaterala sau bilaterala. De ea ne putem da seama in timpul activitatilor fizice, al virozelor respiratorii, cand apar edemul si congestia mucoasei nazale.
  • Rinosinuzitele repetate prin ingustarea culoarului respirator si prin oxigenarea deficitara a sinusurilor paranazale.
  • Sindroamele obstructive de cai aeriene superioare. Tulburarile de somn se pot datora unor factori care tin de configuratia anatomica a pacientului. Cele mai frecvente sindroame obstructive din cauza carora multi pacienti se prezinta la medic sunt sforaitul primar si sindromul de apnee in somn.
  • Epistaxis sau altfel spus, uscaciunea mucoasei nazale care poate determina aparitia microsangerarilor nazale.
  • Dependenta de vasocronstrictoare nazale; aparitia obstructiei nazale care este insotita de edem si de congestie a mucoasei cornetelor nazale inferioare duce la folosirea abuziva a picaturilor pentru desfundarea nasului.

In ceea ce priveste tratamentele deviatiei sept acestea cuprind tratamentul simptomatic si tratamentul chirurgical.

Tratamentul simptomatic presupune ameliorarea obstructiei nazale care este cauzata de hipertrofia mucoasei cornetelor nazale prin folosirea de spray-uri nazale. In cazul acestui tip de tratament se folosesc decongestionantele nazale ce scad edemul mucoasei nazale si creeaza spatiu respirator, insa folosirea lor pe o perioada indelungata poate duce la dependenta si la obisnuirea mucoasei nazale. Un alt tip de tratament medicamentos este cel cu steroizi topici nazali ce include substante cu rol antiinflamator si care duc prin utilizarea lor la reducerea edemului mucoasei.

Antihistaminicele sunt medicamente care reduc simptomele precum rinoreea apoasa, stranutul si obstructia nazala, simptome care de cele mai multe ori sunt asociate cu alergiile.

Daca aceste tratamente nu dau rezultate, atunci se recomanda tratamentul chirurgical sau altfel spus, septoplastia.

Septoplastia este indepartarea portiunii deviate a septului nazal si repozitionarea acestuia in centrul nasului.

Pentru a lua cea mai buna decizie pentru corectarea deviatiei de sept, doctormit.ro recomanda consultarea unui medic specialist pentru ca doar acesta va sti daca este cazul sa apelam la operatia pentru deviatia de sept sau este suficient tratamentul medicamentos.

Este foarte important sa respectam aceasta recomandare deoarece obstructia nazala ne poate afecta calitatea vietii si nu ne mai putem desfasura activitatile uzuale sau ne poate afecta calitatea somnului.

Afla mai multe informatii din urmatorul videoclip DoctorMIT:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *