0 Comments

Balonarea iti da batai de cap?

Balonarea sau in termeni medicali, meteorismul abdominal este o afectiune destul de frecvent intalnita atat la adulti, cat si la copii. In cele mai multe cazuri, asa cum sustine si DoctorMit, balonarea este o consecinta a unui stil de viata format din obiceiuri alimentare nesanatoase, insa, poate fi si un simptom al unor afectiuni grave. Altfel spus, balonarea apare in momentul in care tractul gastrointestinal este umplut cu aer sau cu gaz.

Cei mai multi dintre noi descriem blonarea ca fiind o senzatie de plin, de umflare a abdomenului, iar aceste senzatii sunt insotite de multe ori de dureri abdominale si de greutate in respiratie sau ca pe o incapacitate de a controla procesul de flatulatie.

Aflam de la DoctorMit ca cea mai frecventa cauza a balonarii este gazul, care se acumuleaza in tractul gastrointestinal si care are loc in timpul inghitirii aerului, in momentul in care luam masa. Aceasta situatie apare fie datorita faptului ca oamenii mananca prea repede, fie beau prea repede si astfel inghit aer, iar alimentele ajung in stomac nedigerate corect.

Alte cauze ale aparitiei balonarii pot fi, obiceiul de a manca la ore intamplatoare sau chiar fumatul. Insa, in cazul in care ne balonam constant si prezentam si alte simptome cum ar fi scaderea brusca in greutate, senzatie de greata, tulburari de scaun sau febra, balonarea poate fi determinata de o afectiune grava.

Bogdan Ivanescu ne spune care ar putea fi afectiunile care au ca simptom balonarea abdominala:

-cancerul ovarian, in cazul caruia, balonarea este asociata cu durere de ovare, constipatie sau disconfort abdominal;

-boala hepatica, cand balonarea apare ca urmare a functionarii incomplete a colecistului;

-insuficienta renala sau insuficienta cardiaca congestiva;

-boala celiaca;

-boala inflamatorie a intestinului, boala Crohn;

-insuficienta pancreatica;

-intoleranta la lactoza.

In ceea ce priveste modalitatile prin care putem scapa de balonare exista cateva tratamente pentru balonare pe care le putem aplica cu succes:

-astfel, un rol important il are schimbarea stilului de viata pentru ca de cele mai multe ori, simptomele balonarii abdominale pot fi inlaturate prin adoptarea unor modificari simple ale stilului de viata, cum ar fi scaderea in greutate, in cazul persoanelor supraponderale, renuntarea la fumat sau educarea de a manca corect, de a mesteca mancarea incet si de a avea mese la ore regulate;

-un alt lucru pe care am putea sa-l facem este sa renuntam sa consumam apa in timpul mesei, deoarece este diluat sucul gastric, iar digestia va fi ingreunata;

-efectuarea de miscare sau exercitii usoare pentru ca ele pot stimula peristaltismul intestinal;

-eliminarea bauturilor carbogazoase;

-administrarea de probiotice la recomandarea medicului sau a farmacistului;

-reducerea consumului de alimente cu un continut ridicat de sodiu, pentru ca acesta determina retentia de lichide in organism.

In cazul in care au fost luate toate masurile de mai sus si nu au ajutat, recomandarea este pentru un consult la medicul specialist pentru un tratament adecvat.

Descopera noi informatii din urmatorul videoclip DoctorMIT:

https://www.youtube.com/watch?v=O1ComX5WajI&feature=emb_title

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *